16 maja 2019, lek. Maria Gawrońska

Miód na ból gardła i kaszel – sprawdzony sposób na walkę z przeziębieniem

Miód na ból gardła czy kaszel stosowany jest już od lat w wielu regionach świata. Znany od starożytności, wykorzystywany jest w medycynie i do pielęgnacji ciała. Zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji, jak witaminy z grupy B oraz liczne minerały: potas, magnez, wapń, sód, fosfor, żelazo i inne mikroelementy. Miód ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne, krwiotwórcze, a także uspokajające. Ten naturalny produkt wykazuje działanie prozdrowotne, dlatego warto włączyć go do codziennej diety. Stosowany regularnie wzmacnia odporność, a podawany podczas infekcji, pomaga szybciej się z nią uporać. Miód działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, dlatego warto po niego sięgać, gdy pojawią się pierwsze objawy choroby, jak ból i drapanie w gardle, katar czy stan podgorączkowy.

Miód na ból gardła i inne dolegliwości. Właściwości zdrowotne

Miód to naturalny produkt, który znany i stosowany jest na całym świecie. Od lat znane są jego zdrowotne właściwości, dlatego wiele osób sięga po ten pszczeli produkt podczas infekcji. Jednak miód sprawdza się nie tylko w przebiegu chorób górnych dróg oddechowych, pomaga także zachować w dobrej kondycji serce, dba o skórę i dobre samopoczucie. Miód to bogactwo witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdują się w nim witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń, sód, fosfor, żelazo, chlor, krzem, mangan. Ten naturalny produkt to źródło kwasów organicznych, karotenoidów, enzymów, estrów, terpenów, a także olejków eterycznych. Wszystkie wymienione składniki sprawiają, że miód zasłynął z właściwości antyoksydacyjnych, antyseptycznych, krwiotwórczych, antyalergicznych, uspokajających. Z tego też powodu zaleca się wprowadzenie miodu do jadłospisu i sięganie po niego nie tylko podczas infekcji sezonowych. Warto pamiętać, że regularne spożywanie miodu pomaga zwiększać odporność, a podawanie miodu podczas infekcji pomaga szybciej uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami, jak ból, drapanie, suchość w gardle. Dlaczego miód jest tak zdrowy? To nie tylko obecność witamin i minerałów, ale przede wszystkim istnienie mechanizmów niezbędnych w procesie wytwarzania miodu. Aby chronić miód przed działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych, pszczoły wytwarzają związki o działaniu antybiotycznym, które zwalczają bakterie, grzyby, niektóre wirusy, pierwotniaki. Z tego względu miód zaliczany jest do naturalnych produktów, które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Podawany w trakcie infekcji działa napotnie i nasennie. Przy pomocy miodu warto próbować zwalczyć nieżyt gardła, uporać się z brakiem apetytu, biegunką czy zaparciami. Inne właściwości lecznicze miodu to:

  • przyspieszanie gojenia ran,
  • zmniejszanie ryzyka powstawania bliznowców,
  • obniżanie ciśnienia krwi,
  • hamowanie procesów miażdżycowych,
  • leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych,
  • pobudzanie mózgu do pracy.

Jaki jest najlepszy rodzaj miodu na ból gardła?

Na rynku dostępnych jest wiele gatunków miodu: wielokwiatowy, lipowy, malinowy, spadziowy, gryczany, rzepakowy itd. Zanim sięgniemy po odpowiedni rodzaj pszczelego specyfiku, warto poznać zalety i zastosowanie każdego z nich. Każdy z miodów ma też inny smak, co oznacza, że dany gatunek niekoniecznie musi przypaść nam do gustu, niektóre są delikatne, inne ostre, a nawet gorzkawe. Jak działają poszczególne gatunki miodu na nasz organizm, jaki jest najlepszy miód na ból gardła?

  • Miód wielokwiatowy jest najczęściej spotykanym miodem, charakteryzuje go wysoka kaloryczność, lekkostrawność, jasnokremowa barwa. Wzmacnia odporność, działa energetyzująco, pobudza. Warto sięgnąć po niego, gdy zmagamy się z problemami sercowymi lub schorzeniami układu pokarmowego. Polecany jest osobom żyjącym w ciągłym stresie, a także osobom z alergiami (katarem siennym, lekką astmą).
  • Miód lipowy działa wykrztuśnie, dlatego polecany jest jako środek zwalczający kaszel. Posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe, napotne, stąd zalecenia, aby sięgać po niego w stanach przeziębienia, grypie, infekcjach dolnych dróg oddechowych. Miód lipowy jest ostry, z nutką goryczy, ma intensywny zapach i jasny kolor.
  • Miód gryczany zalecany jest osobom z chorobami metabolicznymi, diabetykom, cukrzykom i nadciśnieniowcom. Działa moczopędnie, łagodzi niepokój, pomaga leczyć niedobory żelaza. Ten rodzaj miodu ma barwę herbaty i ostry, charakterystyczny smak.
  • Miód spadziowy działa podobnie jak antybiotyki, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Często stosowany jest do produkcji syropów wykrztuśnych. Pomaga przy zaparciach i chorobach wątroby. Stosowany jest w nieżytach dróg oddechowych, astmie. Zapach miodu spadziowego jest charakterystyczny, korzenny, a smak delikatny.
  • Miód rzepakowy powinny spożywać osoby chore na serce, wątrobę, z problemami dróg żółciowych. Miód ten pomaga dzieciom w podniesieniu odporności.

Jaki miód na ból gardła wybrać? Największą skuteczność w leczeniu dolegliwości wykazują gatunki miodu: malinowy, lipowy i spadziowy. To właśnie po te rodzaje miodu warto sięgać podczas przeziębienia czy grypy, ponieważ łagodzą kaszel, wzmacniają organizm, działają przeciwgorączkowo. Oprócz miodu warto wypróbować propolis, który jest kolejnym naturalnym produktem o wielu właściwościach zdrowotnych. W aptekach znajdziemy tabletki do ssania, które w swym składzie zawierają propolis czy miód i które doskonale nawilżają gardło, łagodzą podrażnienia, pomagają uporać się ze stanem zapalnym.

Jak stosować miód na ból gardła?

Miód na ból gardła można stosować w różnej formie i postaci. Jak wspomniano, można sięgnąć po gotowe specyfiki, które mają w składzie ten naturalny lek, ale można także zastosować miód w czystej postaci. Oznacza to, że zamiast tabletek można zjeść łyżeczkę miodu lub dodać go do herbaty, mleka czy zmieszać z wodą. Ważne, aby pamiętać, że miodu nie należy wlewać bezpośrednio do wrzątku, ponieważ starci w ten sposób wiele swoich cennych właściwości. Temperatura napoju nie powinna przekraczać 45 ℃. Sięgając po miód trzeba pamiętać, że jest on silnym alergenem i może uczulać. Miodu nie należy podawać niemowlętom, które nie ukończyły jeszcze pierwszego roku życia, jednak starsze dzieci powinny spożywać go regularnie (pod warunkiem, że nie są alergikami). Szczególnie zaleca się podawanie miodu z wodą w sezonie jesienno-zimowym, czyli w okresie zwiększonej zachorowalności. Badania udowodniły również, że miód będzie dla malca lepszym lekarstwem na kaszel niż niejeden syrop i pozwoli złagodzić ból gardła.

Powstrzymaj zagrożenie już przy pierwszych objawach

Tantum Natura możesz kupić nie tylko w swoich lokalnych aptekach, ale także tych internetowych.

Sprawdź, gdzie możesz kupić Tantum Natura:

Kup online