16 maja 2019, lek. Maria Gawro艅ska

Mi贸d na b贸l gard艂a i kaszel 鈥 sprawdzony spos贸b na walk臋 z przezi臋bieniem

Mi贸d na b贸l gard艂a czy kaszel stosowany jest ju偶 od lat w wielu regionach 艣wiata. Znany od staro偶ytno艣ci, wykorzystywany jest w medycynie i do piel臋gnacji cia艂a. Zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji, jak witaminy z grupy B oraz liczne minera艂y: potas, magnez, wap艅, s贸d, fosfor, 偶elazo i inne mikroelementy. Mi贸d ma w艂a艣ciwo艣ci antyoksydacyjne, antyseptyczne, krwiotw贸rcze, a tak偶e uspokajaj膮ce. Ten naturalny produkt wykazuje dzia艂anie prozdrowotne, dlatego warto w艂膮czy膰 go do codziennej diety. Stosowany regularnie wzmacnia odporno艣膰, a podawany podczas infekcji, pomaga szybciej si臋 z ni膮 upora膰. Mi贸d dzia艂a przeciwb贸lowo i przeciwzapalnie, dlatego warto po niego si臋ga膰, gdy pojawi膮 si臋 pierwsze objawy choroby, jak b贸l i drapanie w gardle, katar czy stan podgor膮czkowy.

Mi贸d na b贸l gard艂a i inne dolegliwo艣ci. W艂a艣ciwo艣ci zdrowotne

Mi贸d to naturalny produkt, kt贸ry znany i stosowany jest na ca艂ym 艣wiecie. Od lat znane s膮 jego zdrowotne w艂a艣ciwo艣ci, dlatego wiele os贸b si臋ga po ten pszczeli produkt podczas infekcji. Jednak mi贸d sprawdza si臋 nie tylko w przebiegu chor贸b g贸rnych dr贸g oddechowych, pomaga tak偶e zachowa膰 w dobrej kondycji serce, dba o sk贸r臋 i dobre samopoczucie. Mi贸d to bogactwo witamin i minera艂贸w niezb臋dnych dla prawid艂owego funkcjonowania organizmu. Znajduj膮 si臋 w nim witaminy z grupy B, potas, magnez, wap艅, s贸d, fosfor, 偶elazo, chlor, krzem, mangan. Ten naturalny produkt to 藕r贸d艂o kwas贸w organicznych, karotenoid贸w, enzym贸w, estr贸w, terpen贸w, a tak偶e olejk贸w eterycznych. Wszystkie wymienione sk艂adniki sprawiaj膮, 偶e mi贸d zas艂yn膮艂 z w艂a艣ciwo艣ci antyoksydacyjnych, antyseptycznych, krwiotw贸rczych, antyalergicznych, uspokajaj膮cych. Z tego te偶 powodu zaleca si臋 wprowadzenie miodu do jad艂ospisu i si臋ganie po niego nie tylko podczas infekcji sezonowych. Warto pami臋ta膰, 偶e regularne spo偶ywanie miodu pomaga zwi臋ksza膰 odporno艣膰, a podawanie miodu podczas infekcji pomaga szybciej upora膰 si臋 z nieprzyjemnymi dolegliwo艣ciami, jak b贸l, drapanie, sucho艣膰 w gardle. Dlaczego mi贸d jest tak zdrowy? To nie tylko obecno艣膰 witamin i minera艂贸w, ale przede wszystkim istnienie mechanizm贸w niezb臋dnych w procesie wytwarzania miodu. Aby chroni膰 mi贸d przed dzia艂aniem drobnoustroj贸w chorobotw贸rczych, pszczo艂y wytwarzaj膮 zwi膮zki o dzia艂aniu antybiotycznym, kt贸re zwalczaj膮 bakterie, grzyby, niekt贸re wirusy, pierwotniaki. Z tego wzgl臋du mi贸d zaliczany jest do naturalnych produkt贸w, kt贸re dzia艂aj膮 przeciwb贸lowo, przeciwzapalnie i przeciwgor膮czkowo. Podawany w trakcie infekcji dzia艂a napotnie i nasennie. Przy pomocy miodu warto pr贸bowa膰 zwalczy膰 nie偶yt gard艂a, upora膰 si臋 z brakiem apetytu, biegunk膮 czy zaparciami. Inne w艂a艣ciwo艣ci lecznicze miodu to:

  • przyspieszanie gojenia ran,
  • zmniejszanie ryzyka powstawania bliznowc贸w,
  • obni偶anie ci艣nienia krwi,
  • hamowanie proces贸w mia偶d偶ycowych,
  • leczenie chor贸b w膮troby i dr贸g 偶贸艂ciowych,
  • pobudzanie m贸zgu do pracy.

Przeczytaj r贸wnie偶: W艂a艣ciwo艣ci lecznicze czosnku

Jaki jest najlepszy rodzaj miodu na b贸l gard艂a?

Na rynku dost臋pnych jest wiele gatunk贸w miodu: wielokwiatowy, lipowy, malinowy, spadziowy, gryczany, rzepakowy itd. Zanim si臋gniemy po odpowiedni rodzaj pszczelego specyfiku, warto pozna膰 zalety i zastosowanie ka偶dego z nich. Ka偶dy z miod贸w ma te偶 inny smak, co oznacza, 偶e dany gatunek niekoniecznie musi przypa艣膰 nam do gustu, niekt贸re s膮 delikatne, inne ostre, a nawet gorzkawe. Jak dzia艂aj膮 poszczeg贸lne gatunki miodu na nasz organizm, jaki jest najlepszy mi贸d na b贸l gard艂a?

  • Mi贸d wielokwiatowy jest najcz臋艣ciej spotykanym miodem, charakteryzuje go wysoka kaloryczno艣膰, lekkostrawno艣膰, jasnokremowa barwa. Wzmacnia odporno艣膰, dzia艂a energetyzuj膮co, pobudza. Warto si臋gn膮膰 po niego, gdy zmagamy si臋 z problemami sercowymi lub schorzeniami uk艂adu pokarmowego. Polecany jest osobom 偶yj膮cym w ci膮g艂ym stresie, a tak偶e osobom z alergiami (katarem siennym, lekk膮 astm膮).
  • Mi贸d lipowy dzia艂a wykrztu艣nie, dlatego polecany jest jako 艣rodek zwalczaj膮cy kaszel. Posiada w艂a艣ciwo艣ci antybakteryjne, przeciwgor膮czkowe, napotne, st膮d zalecenia, aby si臋ga膰 po niego w stanach przezi臋bienia, grypie, infekcjach dolnych dr贸g oddechowych. Mi贸d lipowy jest ostry, z nutk膮 goryczy, ma intensywny zapach i jasny kolor.
  • Mi贸d gryczany zalecany jest osobom z chorobami metabolicznymi, diabetykom, cukrzykom i nadci艣nieniowcom. Dzia艂a moczop臋dnie, 艂agodzi niepok贸j, pomaga leczy膰 niedobory 偶elaza. Ten rodzaj miodu ma barw臋 herbaty i ostry, charakterystyczny smak.
  • Mi贸d spadziowy dzia艂a podobnie jak antybiotyki, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Cz臋sto stosowany jest do produkcji syrop贸w wykrztu艣nych. Pomaga przy zaparciach i chorobach w膮troby. Stosowany jest w nie偶ytach dr贸g oddechowych, astmie. Zapach miodu spadziowego jest charakterystyczny, korzenny, a smak delikatny.
  • Mi贸d rzepakowy powinny spo偶ywa膰 osoby chore na serce, w膮trob臋, z problemami dr贸g 偶贸艂ciowych. Mi贸d ten pomaga dzieciom w podniesieniu odporno艣ci.

Jaki mi贸d na b贸l gard艂a wybra膰? Najwi臋ksz膮 skuteczno艣膰 w leczeniu dolegliwo艣ci wykazuj膮 gatunki miodu: malinowy, lipowy i spadziowy. To w艂a艣nie po te rodzaje miodu warto si臋ga膰 podczas przezi臋bienia czy grypy, poniewa偶 艂agodz膮 kaszel, wzmacniaj膮 organizm, dzia艂aj膮 przeciwgor膮czkowo. Opr贸cz miodu warto wypr贸bowa膰 propolis, kt贸ry jest kolejnym naturalnym produktem o wielu w艂a艣ciwo艣ciach zdrowotnych. W aptekach znajdziemy tabletki do ssania, kt贸re w swym sk艂adzie zawieraj膮 propolis czy mi贸d i kt贸re doskonale nawil偶aj膮 gard艂o, 艂agodz膮 podra偶nienia, pomagaj膮 upora膰 si臋 ze stanem zapalnym.

Zobacz tak偶e: Chrypka bez b贸lu gard艂a 鈥 co robi膰, gdy g艂os odmawia pos艂usze艅stwa?

Jak stosowa膰 mi贸d na b贸l gard艂a?

Mi贸d na b贸l gard艂a mo偶na stosowa膰 w r贸偶nej formie i postaci. Jak wspomniano, mo偶na si臋gn膮膰 po gotowe specyfiki, kt贸re maj膮 w sk艂adzie ten naturalny lek, ale mo偶na tak偶e zastosowa膰 mi贸d w czystej postaci. Oznacza to, 偶e zamiast tabletek mo偶na zje艣膰 艂y偶eczk臋 miodu lub doda膰 go do herbaty, mleka czy zmiesza膰 z wod膮. Wa偶ne, aby pami臋ta膰, 偶e miodu nie nale偶y wlewa膰 bezpo艣rednio do wrz膮tku, poniewa偶 starci w ten spos贸b wiele swoich cennych w艂a艣ciwo艣ci. Temperatura napoju nie powinna przekracza膰 45 鈩. Si臋gaj膮c po mi贸d trzeba pami臋ta膰, 偶e jest on silnym alergenem i mo偶e uczula膰. Miodu nie nale偶y podawa膰 niemowl臋tom, kt贸re nie uko艅czy艂y jeszcze pierwszego roku 偶ycia, jednak starsze dzieci powinny spo偶ywa膰 go regularnie (pod warunkiem, 偶e nie s膮 alergikami). Szczeg贸lnie zaleca si臋 podawanie miodu z wod膮 w sezonie jesienno-zimowym, czyli w okresie zwi臋kszonej zachorowalno艣ci. Badania udowodni艂y r贸wnie偶, 偶e mi贸d b臋dzie dla malca lepszym lekarstwem na kaszel ni偶 niejeden syrop i pozwoli z艂agodzi膰 b贸l gard艂a.

Zdrowotne w艂a艣ciwo艣ci miodu 鈥 infografika

Przeczytaj tak偶e: Guzki g艂osowe 鈥 dlaczego powstaj膮?

Powstrzymaj zagro偶enie ju偶 przy pierwszych objawach

Tantum Natura mo偶esz kupi膰 nie tylko w swoich lokalnych aptekach, ale tak偶e tych internetowych.

Sprawd藕, gdzie mo偶esz kupi膰 Tantum Natura:

Kup online